Royal FloraHolland

Een transparante, gezonde werkomgeving vanuit een groene gedachte
 • kantoren
  kantoren
 • energieneutraal
  energieneutraal
 • innovatief klimaatsysteem
  innovatief klimaatsysteem
 • Herontwikkeling
  Herontwikkeling

Royal FloraHolland is al meer dan honderd jaar dé internationale marktplaats en kennispartner voor de wereldwijde business-to-business sierteeltmarkt. Per dag vinden bij Royal FloraHolland ruim 100.000 transacties plaats met meer dan 30.000 verschillende soorten bloemen en planten. Door de digitalisering van de markt neemt het veilen op locatie van Royal FloraHolland af en verandert het bedrijf steeds meer in een wereldwijd digitaal aanbodsplatform.

Flowering the world together

Om in te kunnen spelen op deze ontwikkeling heeft Royal FloraHolland behoefte aan een nieuw, duurzaam iconisch kantoor. Een moderne, efficiënte gezonde werkomgeving waar medewerkers met plezier samenwerken aan de verdere ontwikkeling van de krachtigste en efficiëntste wereldwijde (online) marktplaats voor de sierteelt. Uit een ontwerpcompetitie tussen gerenommeerde (inter)nationale architectenbureaus is Paul de Ruiter Architects door Royal FloraHolland geselecteerd om hun nieuwe kantoor vorm te geven.

Gemeenschappelijk atrium verbindt oud met nieuw

Uitgangspunt was om het bestaande kantoor Zuidzicht in Aalsmeer te renoveren en uit te breiden met circa 5.000 m2 tot één functionerend kantoor met een iconische uitstraling. De winnende strategie was om een halfronde transparante kantoorring voor het bestaande Zuidzicht te plaatsen waardoor een gemeenschappelijk atrium ontstaat dat de nieuwbouw en het bestaande gerenoveerde kantoor met elkaar verbindt. De begane grond wordt met diverse vergaderruimtes en het restaurant een aantrekkelijke plek voor ontmoeten en vergaderen. Op de verdiepingen worden de kantoren uitgebreid met een verbindend en efficiënt werkplekconcept. Diverse flexplekkken en samenwerkingsruimtes worden afgewisseld met stilte zones. Dit zorgt voor een open, dynamische atmosfeer waarbij zowel individuele werknemers als grotere teams altijd een geschikte werkomgeving kunnen vinden.

Optimaal profiteren van gezond daglicht en genieten van het uitzicht
2 Flora Image

Het nieuwe, ronde en transparante gebouw verwelkomt de wereld. Door de buitengeval van maximaal glas te voorzien, kunnen de medewerkers optimaal profiteren van gezond daglicht en genieten van het uitzicht. De grote overstekende luifels beschermen het gebouw tegen opwarming door de zon en zijn zo ontworpen dat er bloemen en planten kunnen groeien. Zo doet het gebouw het motto van Royal FloraHolland eer aan: “Flowering the World Together”.

Duurzame gezonde toekomst
De filosofie van Royal FloraHolland loopt synchroon met die van Paul de Ruiter Architects. Beide bedrijven zien duurzaamheid als een randvoorwaarde voor een gezonde toekomst. Royal FloraHolland heeft als missie een toekomstbestendige sierteeltsector waarin bloemen en planten met respect voor mens en milieu worden geteeld en verhandeld. Het bedrijf streeft naar een CO2-neutrale bedrijfsvoering tegen lagere operationele kosten en met hogere toegevoegde waarde. Deze groene gedachte komt tot uiting in het nieuwe kantoor van Royal FloraHolland dat middels innovatieve oplossingen en diverse technologieën en circulair materiaalgebruik concreet bijdraagt aan de duurzaamheidmissie van het bedrijf.

Door de toepassing van onder andere daglichtoptimalisatie, zonnenpanelen op het dak, warmte/koude opslag, natuurlijke luchttoevoer en afvoer en warmteterugwinning ligt het ontwerp van de nieuwbouw moet het gebouw een BREEAM certificering excellent halen.

Project details

Gegevens

Naam en plaats Royal FloraHolland, Aalsmeer
Adres Legmeerdijk 313
Bruto vloeroppervlak 5.000 m2
Programma 250 flexwerkplekken, restaurant, nieuwe hoofdentree, vergadercentrum en facilitaire ruimten
Start ontwerp 1 februari 2016
Start bouw februari 2019
Oplevering najaar 2020

Ontwerpteam

Opdrachtgever Royal FloraHolland
Project architect Paul de Ruiter
Project team Marieke Sijm, Christian Quesada van Beresteyn, Mark Homminga, Noud Paes, Alex Pieterse
Directievoering Royal HaskoningDHV
Adviseur constructie Royal HaskoningDHV
Adviseur installaties Vink Installatiegroep
Aannemer BAM Bouw en Techniek