De Nederlandse start-up Tatami introduceert een betaalbaar, circulair woningmerk met uniek designsignatuur dat snel gebouwd kan worden. Met Tatami willen de Amsterdamse oprichters Stan Vermeulen, Jeroen Koops en Pepijn van de Weijer het proces van grootschalige modulaire woningbouw rigoureus versnellen én verbeteren.
Om sneller te kunnen schakelen en kwaliteit te kunnen waarborgen werkt Tatami samen met een vast team van expert op het gebied van design, circulair ontwerpen en ontwikkelen. Deze partners investeren tevens mee in het merk. Paul de Ruiter Architects, gespecialiseerd in duurzame architectuur, en het bekende interieurdesignbureau TANK tekenen samen voor het ontwerp van de circulaire, energieneutrale designwoningen. De modulaire woningen worden voor 90% in de fabriek geproduceerd en op de bouw slim samengesteld tot een uniek maar herkenbaar Tatami woongebouw. Dit proces bespaart tijd, geld en CO2-uitstoot en garandeert hoogwaardige kwaliteit voor iedere woning.
Modulair en duurzaam design, toegankelijk voor iedereen
Door het innovatieve architectonisch ontwerp kan elk woongebouw gemakkelijk aangepast worden aan de specifieke context van de locatie en de stedenbouwkundige visie. De woningen kunnen in de sociale, midden en vrije sector worden opgeleverd en bieden tevens een keuze uit verschillende opleverniveaus van casco tot ingericht met design lease meubelen. Ook na oplevering blijft Tatami verantwoordelijk voor het onderhoud van het gebouw en de service richting de bewoners.
Bedenker Stan Vermeulen, voormalig CEO van het succesvolle kinderwagenmerk Joolz: “Met Tatami willen we duurzaam, betaalbaar en goed wonen toegankelijk maken voor iedereen. Ik ben gewend vanuit een merk te denken, samen te werken met industrieel ontwerpers, productieprocessen te stroomlijnen en te automatiseren. Ik realiseerde me dat je vanuit een merkvisie ook woningen kunt ontwikkelen en met een team van top ontwerpers, een industrieel geproduceerd en duurzaam woongebouw kan realiseren met een uniek look & feel, dat net als een auto of een kinderwagen tot in detail geconfigureerd kan worden. Daarnaast vind ik het essentieel dat je als woningmerk staat voor de kwaliteit die je levert en daarom verantwoordelijk bent voor het eindproduct en de customer service.” Vanuit deze merkvisie is het circulaire design woningmerk Tatami ontstaan.
Woningnood, milieu impact en financieel rendement
De woningnood is in de afgelopen decennia nog nooit zo voelbaar geweest als nu. Tatami wil een bijdrage leveren aan het oplossen van de woningnood maar tegelijkertijd ook kwaliteit toevoegen en de CO2 uitstoot van haar woongebouwen reduceren tot nul. De snelheid waarmee het woningtekort moet worden opgelost mag niet ten koste gaan van het architectonisch ontwerp, de inpassing binnen de stedenbouwkundigevisie en de leefbaarheid van de woningen. Tatami zal daarom niet alleen sneller en betaalbaarder ontwikkelen, maar ook investeren in mooie en duurzame kwaliteitswoningen, die toekomstbestendig zijn. Ook na oplevering blijft Tatami verantwoordelijk voor onderhoud en service en mede daarom kan het financieel rendement worden berekend over de levensduur van het gebouw (Total Cost of Ownership). Deze benadering van het financieel rendement maakt het mogelijk om te investeren in design, duurzaamheid en de kwaliteit van de woningen op (de) lange termijn.
Steeds slimmer. Steeds duurzamer
De circulaire designwoningen van Tatami zijn ontworpen in nauwe samenwerking met Paul de Ruiter Architects en TANK volgens het WELL Building Standard principe. Het geluk, de gezondheid en het welzijn van de bewoners staan hierbij centraal. De toepassing van slimme meters en blockchain technologie zorgt ervoor dat de prestaties van de Tatami gebouwen continu gemeten, geanalyseerd en verbeterd worden. Deze informatie wordt tevens gebruikt voor het verder verfijnen van het ontwerp van nieuwe woningen. Zo zorgt Tatami dat het designwoningmerk steeds slimmer en duurzamer wordt.
Architect Paul de Ruiter, oprichter en directeur Paul de Ruiter Architects: “Wij ontwerpen inclusieve gebouwen waarin de mens centraal staat en die tevens energieneutraal en circulair zijn. Door slim te stapelen en te schakelen, ontstaan interessante en herkenbare woongebouwen die allemaal hun eigen buitenruimte hebben en van hoge woonkwaliteit zijn. We kunnen inmiddels tot 20 verdiepingen hoog stapelen.”
Tommy Kleerekoper, founding partner TANK: “Voor Tatami ontwerpen wij ruimtelijke, comfortabele woningen met een herkenbare signatuur én ruimte voor ieders eigen stijl. Hierbij kiezen wij ervoor de nadruk te leggen op de ruimtebeleving. Met zones in plaats van kamers, optimale zichtlijnen en maximaal daglicht, ontstaat een slimme,volwaardige, persoonlijke én herkenbare woning.“
Mede-oprichter Jeroen Koops: “Wat ons onderscheidt is dat we geen woningen bouwen: wij bouwen een woningmerk, voor meerdere doelgroepen. Tatami is vernoemd naar traditionele Japanse matten met een vast formaat, maar wel met variatie in kleur en materiaal. Met Tatami kun je steeds andere vormen en patronen maken tot op individueel woonniveau aan toe. Komt er een nieuwe bewoner? Dan passen we de woningen met een kleine ingreep aan"
Korte termijn doelstellingen
Tatami richt zich op posities waar gestapelde woningbouw gerealiseerd kan worden van 50 tot 500 woningen per project, verdeeld over 4 tot 12 lagen hoog. Het doel is om in 2021 met minimaal één ontwikkelproject te starten. Er zijn reeds diverse volumestudies en business cases uitgewerkt, onder andere voor de aankoop van grondposities en de herontwikkeling van een bestaand winkelcentrum naar een 200 woningen tellend Tatami woongebouw met commerciële plint. Tevens lopen er gesprekken met meerdere ontwikkelaars voor een gezamenlijke ontwikkeling en worden er via een netwerk van makelaars grondposities beoordeeld.
Project details
Gegevens
Naam en plaats | Tatami |
Ontwerpteam
Ontwerp | Paul de Ruiter Architects en TANK interieur |
Project architect | Paul de Ruiter en Martijn van Gameren |
Project team | Gemlin Mohammed, Stan Vermeulen, Jeroen Koops, Pepijn van de Weijer en Bas van Gelderen |