Paul de Ruiter

Woongebouw Emmen

Transformatie kantoorgebouw tot meerzijdig georiënteerd woongebouw

1643201292 21009 AI STP1 V02 PDR
20201025 Emmen Render1
20201025 Emmen Render2
20201025 Emmen Render3
20210311 Emmen foto bouw01
20200820 Emmen bouwfoto1
20200401 Emmen foto historie
20201027 concept gevel
1 / 8

Voor de belastingflat aan het Raadhuisplein in Emmen heeft Paul de Ruiter Architects een ontwerp gemaakt, waarbij het 10 verdiepingen hoge gebouw wordt op getopt met 3 extra lagen en wordt getransformeerd tot een woongebouw met 82 huurappartementen.

Thema's:
Woningbouw

Programma

Het bestaande kantoorgebouw worden getransformeerd tot een meerzijdig georiënteerd woongebouw met 13 bouwlagen (inclusief souterrain) met 74 appartementen en 8 studio's. Op de begane grond bevindt zich de hoofdentree met aan weerzijden commerciële functies. De ontsluiting vindt plaats via de hoofdentree aan het Willinkplein dat toegang geeft tot de lifthal met 2 liften en het hoofdtrappenhuis. In het souterrain bevinden zich parkeervoorzieningen voor fietsen en bergingen.

Locatie

De voormalige belastingflat ligt aan het vernieuwde stadsplein Raadhuisplein. Het plein is in 2014 geheel getransformeerd van groot parkeerterrein tot een stadsplein waar gerecreëerd kan worden. Aan het plein ligt het winkelcentrum de Weiert waar de Belastingflat onderdeel van is. Aan de noordzijde ligt het gemeentehuis van Emmen en aan de westzijde Wildlands, de dierentuin van Emmen. Met deze functies aan het plein is het een belangrijke plek voor Emmen waar bewoners en bezoekers samen komen. Dit betekent dat de Belastingflat met zijn centrale plek aan het plein ook een aantrekkelijke plek is om in te wonen.

Transformatie

Onderdeel van het nieuw te bouwen winkelcentrum De Weiert was een nieuw belastingkantoor, dat eind jaren ‘60 gebouwd is. De hoge kantoorflat van negen verdiepingen was ontworpen door het bekende Rotterdamse architectenbureau Van den Broek en Bakema. Het kantoorgebouw kreeg een strakke, zakelijke vormgeving, kenmerkend voor die periode. Wat opvalt is dat de glazen gevels iets naar achteren zijn geplaatst op de betonnen vloeren, waardoor het gebouw op iedere verdieping rondom een galerij annex balkon heeft.

Door de jaren heen heeft het verschillende transformaties gehad waardoor er elementen zijn bij gekomen of juist zijn verwijderd. De belangrijkste elementen van het originele ontwerp zijn nog steeds zichtbaar in de huidige staat van het gebouw.

Architectuur

De horizontale lijnen van de vloeren zijn een belangrijk element van het ontwerp wat past bij de zakelijke vormgeving. Doordat de kolommen zorgen voor een dragende structuur kan de gevel zo transparant mogelijk zijn wat ook een belangrijk element is van het ontwerp. Daarnaast is het trappenhuis aan de gevel geplaatst waardoor de beweging in het gebouw zichtbaar is en het trappenhuis onderdeel is van het gevelbeeld.

De bestaande horizontale banden waren niet meer her te gebruiken en komen in het nieuwe ontwerp terug als horizontale banden met een eigentijdse architectuur. De banden hebben dezelfde hoogte als de originele banden alleen nu van aluminium en veel lichter/frisser. De nieuwe optopping krijgt dezelfde uitstraling alleen dan met slankere banden. Tussen de horizontale banden wordt de gevel ingevuld met veel glas en colorbel. De buitenruimtes van de appartementen zijn als loggia’s geïntegreerd in het volume. De dubbelhoge plint sluit aan op de andere gebouwen aan het plein en heeft een statige uitstraling door een verticale colonnade van slanke kolommen.

Project details

Gegevens

Naam en plaats Woongebouw Emmen
Adres Raadhuisplein

Ontwerpteam

Opdrachtgever Saxum & Firmum Vastgoed
Project architect Paul de Ruiter
Project team Mark Spijkerman
Aannemer Paas b.v.
Adviseur installaties 1232 Installatieadviseur
Bouwdirectie Rap Bouwmanagement
Constructeur Goudstikker De Vries Ingenieursbureau voor bouwtechniek
Brandadvies Harrie Munnik Brandadvies

Deel deze pagina