Woudt

Groen wonen bij het bruisende stadsleven
  • woningbouw
    woningbouw
  • Design & Build
    Design & Build

Op de grens van Amsterdam, in de Delflandpleinbuurt, ontwierpen Paul de Ruiter Architects en PBV Architecten het duurzame nieuwbouwproject Woudt. Het nieuwbouw woonblok, aangrenzend aan de Fiep Westendorpschool, biedt plek aan 124 energieneutrale woningen voor Amsterdammers die woonkwaliteit en betaalbaarheid willen combineren in een rustige omgeving vlakbij het bruisende stadsleven.

Woudt 2

Woon- en werkcombinatie

De gevel van Woudt lijkt opgedeeld te zijn in verschillende losse elementen, dit zorgt voor een levendig en speels effect. De royale poort halverwege het gebouw geeft toegang tot de collectieve binnentuin, de poort vormt tevens de entree voor de bovengelegen woningen. Het twaalf verdiepingen hoge gebouw biedt ruimte aan 124 driekamer woningen die variëren in grootte. Op de hoek van de Voorburgstraat is in het onderste gedeelte van het gebouw een bedrijfsruimte ontwikkeld. De ruimte is op diverse manieren te gebruiken en kan opgedeeld worden, de verhoogde vloer aan de achterzijde biedt toegang tot het binnenterrein. Zes grondgebonden woningen met eigen voordeur bieden ruimte aan startende ondernemers met behoefte aan kleinschalige werkruimte gecombineerd met wonen.

Woudt 5

Openbare groenvoorziening

De collectieve groene binnentuin is gesitueerd bij het schoolplein van de Fiep Westendorpschool. Het Abtswoudepad naar de Voorburgstraat loopt door de binnentuin, zowel het wandelpad als de binnentuin zijn open voor het publiek. Aansluitend aan het schoolplein worden een plantenkas en een groentetuin gerealiseerd die zowel door de school als door de buurtbewoners gebruikt kunnen worden. De groene invulling van de binnentuin wordt op deze manier onderdeel van de openbare ruimte en zorgt voor een kwalitatieve belevingswaarde.

Woudt 3
De groene binnentuin is onderdeel van de openbare ruimte en vergoot het contact met de natuurlijke omgeving

Groene parkeeroplossing

De ondergrondse parkeergarage is enkel door bewoners te gebruiken. De 115 parkeerplaatsen zijn in twee garages middels een helling met elkaar verbonden. De in- en uitrit van de parkeergarage ligt aan de Maassluisstraat, aan deze zijde komt in de volledig verdiepte garage een ruime fietsenstalling met plek voor 76 fietsen. Het bouwdeel aan de Voorburgstraat biedt in de half verdiepte garage ruimte aan 50 fietsen en 10 laadpalen voor elektrische auto’s die gevoed worden vanuit de eigen zonnecentrale. De half verdiepte parkeergarage wordt opgenomen in het groenplan doordat bomen in de volle grond kunnen groeien, het dak van de garage wordt ingericht als stedelijke tuin.

Woudt 4

Integraal ontwerpproces

Buurtbewoners en geïnteresseerden zijn vanaf het begin van het ontwerpproces betrokken, zo is gezamenlijk gekeken naar de invulling van de openbare ruimte en de voorzieningen die ontbreken in de buurt. Door deze co-creatie zijn beoogde plannen getoetst en konden de wensen en voorkeuren van de bewoners meegenomen worden in het ontwerp.

Woudt 6

Milieubewust wonen

De woningen in Woudt zijn zo ontworpen dat er maximaal en zo intelligent mogelijk gebruik gemaakt wordt van warmte en daglicht van de zon. Woudt is voorzien van slimme installatietechnieken, door de geplaatste zonnecellen op het dak, de hoge isolatiewaarden en lichtsensors zijn alle woningen energieneutraal. De focus op een gezonde atmosfeer komt tot uiting in het gebruik van verse lucht, de duurzame materialisering en het contact met de natuurlijke omgeving.

Project details

Gegevens

Adres Voorburgstraat, Amsterdam
Bruto vloeroppervlak 15.150 m²
Programma 124 woningen, bedrijfsruimte en een parkeergarage
Start ontwerp Oktober 2013
Start bouw April 2016
Oplevering Medio 2017

Ontwerpteam

Ontwerp Paul de Ruiter Architects bv, PBV Architecten
Project architect Paul de Ruiter
Project team Martijn van Gameren, Florina Raileanu
Adviseur constructie Van Rossum
Adviseur installaties Hiensch
Aannemer Hillen & Roosen