Poeldijkstraat01

Studentenhuisvesting aan de Poeldijkstraat

Comfortabel wonen binnen de Ring van Amsterdam
Poeldijkstraat02
Poeldijkstraat03
Poeldijkstraat04
1415 Poeldijkstraat01
1415 Poeldijkstraat02
1415 Poeldijkstraat03
Poeldijkstraat01
Poeldijkstraat02
Poeldijkstraat03
Poeldijkstraat04
1415 Poeldijkstraat01
1415 Poeldijkstraat02
1415 Poeldijkstraat03

/

Tussen de Poeldijkstraat en binnen de ring van de Amsterdamse A10 op een rest strookje heeft Paul de Ruiter Architects 500 sociale huurwoningen voor internationale studenten ontworpen in opdracht van woningbouwvereniging Lieven de Key.

Verhoogde woonkwaliteit door open lay-out

De woningen aan de Poeldijkstraat zijn geschikt voor eenpersoonshuishoudens. Het merendeel van de woningen heeft een oppervlakte van 20m2 tot 25m2. Op de 6e verdieping is een aantal grotere woningen gerealiseerd met een oppervlakte van 35 tot 40m2. Ook beschikt iedere verdieping over hoekwoningen tot 50m2.

Elk appartement heeft een open lay-out en is voorzien van keuken en badkamer. De ruime en lichte gangen bieden aanleiding tot spontaan contact. Naast de 500 kamers zijn op de begane grond gezamenlijke ruimten, zoals de fietsenstalling, een studieruimte, fitness, woonkamer, keuken en een groene binnentuin.

Groen minipark

Om het geluid van de A10 te weren is gekozen voor een U-vormig blok dat is afgesloten door een 6 verdiepingen hoog glazen scherm. Zo ontstaat een geluidsarm binnengebied dat als groen minipark is ontworpen. De gevel aan de binnenkant van de U-vorm is per kamer een beetje gedraaid waardoor elke kamer uitzicht heeft door het glazen geluidsscherm.

Natuurlijke ventilatie en toch stil

De dichte delen zijn uitgevoerd in verduurzaamd hout. De geluidsbelaste gevels aan de buitenkant van de U-vorm richting de A10 zijn voorzien van innovatie verdiepingshoge bouwkundige aluminium suskasten. Deze suskasten maken een natuurlijke ventilatie van de woningen mogelijk zonder dat er geluid in komt. Deze verticalen elementen vormen de architectuur van de gevels.

Hout en klimgroen

De plinten zijn in hetzelfde verduurzaamde hout uitgevoerd als het binnengebied en lopen rond het gehele bouwblok, ook ter plaatste van de niet geluidsbelaste Poeldijkstraat waar de entree is gepositioneerd. Als accentuering zijn delen van die houten plint voorzien van klimgroen. De gevel daarboven heeft een horizontale geleding met een keramische gevelbekleding in roestbruine kleur en terug liggende aluminium kozijnen.

Dak als duurzame energiebron

Het dak is een energiedak volledig vol gelegd met zonnecellen die een substantiële bijdrage als duurzame energiebron.


Thema's: woningbouw

Project details

Gegevens

Adres Poeldijkstraat 16, 1059 VM, Amsterdam
Bruto vloeroppervlak 19.650 m2
Programma 500 studentenwoningen
Start ontwerp Maart 2016
Start bouw Juli 2019
Oplevering Mei 2021

Ontwerpteam

Opdrachtgever Woonstichting De Key
Project architect Paul de Ruiter
Project team Marieke Sijm, Alex Pieterse, Mark Homminga, Marlous Vriethoff, Christian Quesada van Beresteyn, Barthold Thijssen, Mark Maas, Richard Buijs
Directievoering VKZ
Adviseur constructie Van Rossum BV
Adviseur installaties Huygen Installatie Adviseurs
Adviseur bouwfysica LBP / Sight
Landschapsarchitect MTD landschapsarchitecten
Aannemer Bot Bouw
Adviseur bouwkosten Vaecon
Adviseur brandveiligheid LBP / Sight
Adviseur akoestiek LBP / Sight
Projectmanagement VKZ