Poeldijkstraat01

Studentenhuisvesting aan de Poeldijkstraat

Comfortabel wonen binnen de Ring van Amsterdam
Poeldijkstraat02
Poeldijkstraat03
Poeldijkstraat04
1415 Poeldijkstraat01
1415 Poeldijkstraat02
1415 Poeldijkstraat03
Poeldijkstraat01
Poeldijkstraat02
Poeldijkstraat03
Poeldijkstraat04
1415 Poeldijkstraat01
1415 Poeldijkstraat02
1415 Poeldijkstraat03

/

In het Amsterdamse Westlandgrachtgebied ontwikkelt Paul de Ruiter Architects 500 zelfstandige studentenwoningen met bijbehorende voorzieningen in opdracht van Woonstichting De Key. Het woonblok komt in de Poeldijkstraat; een straat die door de aangrenzende Ring A10 een extra ontwerpuitdaging met zich meebrengt.

Thema's: woningbouw

Verhoogde woonkwaliteit door optimale ligging
De omgeving van de Poeldijkstraat kenmerkt zich door een grote diversiteit aan koopwoningen, sociale huurwoningen en hotels plus het nabijgelegen winkelcentrum op het Delflandplein. De tram- en metrolijn, bussen en de snelweg liggen op steenworp afstand.

Meerdere studies naar de bezonning, de aangrenzende snelweg én de stedenbouwkundige situatie vormden het uitgangspunt voor het nieuwe woonblok. Met name de geluidsbelasting was een bepalende factor; het is alleen mogelijk om woningen rond de A10 te realiseren als er akoestische maatregelen worden genomen en de ligging van het gebouw ten opzichte van de snelweg optimaal is.

De façade aan de oostzijde heeft een horizontale geleding terwijl de noord- en zuidzijde juist een verticale geleding laten zien.

Wooncomfort in een dynamische vorm
Het woonblok, een U-vorm van 62 x 67 meter breed en 22,5 meter hoog, bestaat uit een plint met daarop 6 verdiepingen rondom een gezamenlijke binnentuin. Op het dak komen installaties en zonnepanelen.

De entree aan de oostzijde (Poeldijkstraat) heeft een horizontale geleding met een keramische gevelbekleding in roestbruine kleur en terugliggende aluminium kozijnen. De gevels aan de noord- en zuidkant krijgen een verticale belijning van grote suskasten die vanaf de 1e verdieping tot aan de 'setback' lopen. Deze suskasten maken een natuurlijke ventilatie van de woningen mogelijk.
De 4 meter hoge plint van het woonblok bestaat uit de hoofdentree, gemeenschappelijk studie- en stilteruimten, woningen, een fietsenstalling en installatieruimten. De gevel van de plint toont een samenspel van licht en donker; door ramen in diepe neggen af te wisselen met houten latten oogt deze dynamisch.

Aan de Ringzijde wordt het blok afgesloten door twee 'blinde' gevels met daartussen een transparante glazen geluidsgevel die wordt gedragen door een vakwerk aan de binnenzijde. Het geluidsscherm loopt net als de suskasten van de 1e tot de 6e verdieping, de plint heeft een afsluitbaar hekwerk.
De buitengevel krijgt een koele uitstraling door het gebruik van aluminium panelen met terugliggende keramische beplating, de binnengevel krijgt juist een zachtere en warme uitstraling door het gebruik van verduurzaamd hout.

Samenkomen in gemeenschappelijke groene ruimtes
De woningen aan de Poeldijkstraat zijn geschikt voor eenpersoonshuishoudens, de studenten treffen elkaar in de gemeenschappelijk ruimtes. Het merendeel van de woningen heeft een oppervlakte van 20m2 tot 25m2, op de 6e verdieping is een aantal grotere woningen gerealiseerd met een oppervlakte van 35 tot 40m2, iedere verdieping heeft hoekwoningen tot 50m2.

Elk appartement heeft een open lay-out en is voorzien van keuken en badkamer. De ruime en lichte gangen bieden aanleiding tot spontaan contact. De groene binnentuin, alleen toegankelijk voor bewoners, is dé plek voor ontspanning en samen zijn.

Project details

Gegevens

Adres Poeldijkstraat 16, 1059 VM, Amsterdam
Bruto vloeroppervlak 19.650 m2
Programma 500 studentenwoningen
Start ontwerp Maart 2016
Start bouw Juli 2019
Oplevering Mei 2021

Ontwerpteam

Opdrachtgever Woonstichting De Key
Project architect Paul de Ruiter
Project team Marieke Sijm, Alex Pieterse, Mark Homminga, Marlous Vriethoff, Christian Quesada van Beresteyn, Barthold Thijssen, Mark Maas, Richard Buijs
Directievoering VKZ
Adviseur constructie Van Rossum BV
Adviseur installaties Huygen Installatie Adviseurs
Adviseur bouwfysica LBP / Sight
Landschapsarchitect MTD landschapsarchitecten
Aannemer Bot Bouw
Adviseur bouwkosten Vaecon
Adviseur brandveiligheid LBP / Sight
Adviseur akoestiek LBP / Sight
Projectmanagement VKZ