Paul de Ruiter

Waldorp Four

Grootste prefab unitbouwproject van Nederland

1420 PDR VERO Waldorp cam004
1420 PDR VERO Waldorp cam001
1420 PDR VERO Waldorp cam002
1420 PDR VERO Waldorp cam003
1420 PDR VERO Waldorp Dwellingfront
1 / 5

Waldorp Four transformeert Laakhaven tot verleidelijke nieuwe stadswijk

De wijk Laakhavens verandert de komende jaren in een dynamisch nieuwe stadswijk van Den Haag. Er komen ongeveer 9.000 woningen, kantoren, scholen, winkels, speelterreinen en plekken om te ontspannen. Zo wordt de oude tippelzone aan de Waldorpstraat getransformeerd in een veilige stadsboulevard met vier transparante multifunctionele woontorens die tevens plaats bieden aan winkeltjes, restaurants en creatieve ruimtes: The Waldorp Four. Paul de Ruiter Architects tekende voor het ontwerp van deze beeldbepalende gebouwen tegenover winkelcentrum Megastores en naast het station Hollands Spoor.

Thema's:
Woningbouw

Betaalbaar wonen in de stad

Medio 2022 gaat aan het smalle stuk grond tussen Den Haag Hollands Spoor en Laakhaven-West een van de grootste woningbouwprojecten van 75.285 m2 in Den Haag van start. Hier worden in opdracht van IC International en woningbouwvereniging Arcade 1.175 betaalbare huurwoningen gerealiseerd voor jong urban professionals en sociale woningbouw. De drie hoge woontorens bestaan uit 23 woonlagen. Elke woonlaag biedt ruimte aan 12 appartementen van 30 m2 tot 50 m2. De lagere, afwijkende woontoren aan de Calandstraat bestaat uit 14 woonlagen en heeft 27 kleine appartementen van 20 tot 40 m2 per verdieping.

Het voormalig industriegebied krijgt straks een hele nieuwe invulling en een verleidelijke uitstraling

Dynamische stadsstraat

De “The Waldorp Four” worden gerealiseerd op een lang gestrekte onderbouw van 300 meter die een groot stuk van de Waldorpstraat beslaat. Deze onderbouw heeft met volglazen puien en begroeide houten latten een vriendelijke, duurzame uitstraling. Naast een fietsenstalling en een parkeergarage voor de bewoners biedt deze plint ook ongeveer 1.000 m2 aan commerciële ruimte waarvan de helft is gereserveerd voor horecagelegenheden. Tussen de vier torens zijn 3 lagere tussenblokken van 5 verdiepingen woningen ontworpen. Zo ontstaat er een aantrekkelijke levendige stadsstraat met wonen, winkels, restaurantjes, lunchrooms en creatieve ruimtes. Door deze bedrijvigheid krijgt dit ingewikkelde kavel, ingeklemd tussen het spoor en een drukke weg, een geheel nieuwe invulling en een verleidelijke uitstraling. Met het slechte imago van dit stuk Den Haag wordt definitief afgerekend.

Verdiepingshoog glas zorgt voor een adembenemend uitzicht over stad en zee

Healthy Urban Architecture

Voor transparantie en optimale gebruik van natuurlijk daglicht bestaat de voor- en achtergevel van de torens uit verdiepingshoog glas. Dit zorgt voor een riant uitzicht vanuit alle woningen en versterkt de levendigheid in de straat. Om aan de BENG eisen en geluidsnormen te voldoen voldoet het glas aan de hoogste eisen op het gebied van isolatie. De zijkanten van de torens zijn meer gesloten en zijn voorzien van verticale lamellen. Hierdoor ogen de torens slank en vormen ze een krachtig beeld in de stedenbouwkundige context.

Op de daken van de lagere tussenblokken zijn spectaculaire daktuinen door landschapsarchitecten ZUS ontworpen. De gevels van de laagbouw zijn begroeit. Het vele groen van de daktuinen, de gevels en het mossedum op de hoger gelegen daken zorgen niet alleen voor een aangenaam buitenleven voor de bewoners maar dragen ook bij aan de biodiversiteit in de stad.

Om een constante en aangename temperatuur in de woningen te waarborgen, hebben de woningen een slim ventilatiesysteem. Dit systeem zorgt ervoor dat vers gekoelde of verwarmde lucht via een individuele ventilatie control box in de woning wordt verspreid. Dit systeem wordt gecombineerd met een speciaal ontwikkelde centrale WTW-unit op het dak. De centralisatie van de WTW-unit zorgt voor 50% minder energiegebruik ten opzichte van een conventioneel, individueel WTW systeem.

De torens van de Waldorp Four voldoen aan de hoogste EPC-norm en zijn volledig gasloos

Grootste prefab unitbouwproject van Nederland

Het bouwkavel is een lang gerekte strook ingeklemd tussen de Waldorpstraat en het druk bereden spoor van station Hollands Spoor. Op die plek is nauwelijks ruimte voor een bouwterrein daarnaast mag de aannemer niet hijsen over het spoor. Daarom is er gekozen om de Waldorp four middels prefab units te bouwen. Deze units worden in de fabriek inclusief gevel en afbouw gemaakt en just in time aangeleverd op de bouwplaats en ingehesen. Het grootste en hoogste prefab unitbouwproject van Nederland.

Project details

Gegevens

Naam en plaats Waldorp Four, Den Haag
Adres Waldorpstraat 101 t/m 145
Bruto vloeroppervlak 75.285 m2
Programma 1.175 woningen en commerciële ruimte

Ontwerpteam

Opdrachtgever International Campus Group & Brookfield
Project architect Paul de Ruiter
Project team Julius Klatte, Tom Padding, Christian Quesada van Beresteyn, Cederick Ingen-Housz
Directievoering DVP
Adviseur constructie Pieterse Bouwtechniek
Adviseur bouwfysica DPA Cauberg Huygen
Landschapsarchitect ZUS
Aannemer Heddes Bouw & Ontwikkeling
E-installaties Schouten Techniek
WTB-installaties Schouten Techniek
Artiest impressies VERO

Deel deze pagina