Paul de Ruiter

Vondst Advocatenkantoor

Toekomstbestendige renovatie

Vondst 014
Vondst 004
Vondst 021
Vondst 001
Vondst 011b
Vondst 019
Vondst 020
Vondst 017
Vondst 003
Vondst 013b
Vondst 015b
1 / 11

Het advocatenkantoor aan de Lairessestraat in Amsterdam onderging een spectaculaire metamorfose. In het statige pand transformeerde wij het interieur tot een lichte, transparante ruimte waar werk en ontmoeting logisch aanvoelen en elkaar versterken. Alles in de nieuwe kantoorruimte is erop gericht om kennisdeling en interactie tussen de gebruikers van het gebouw te stimuleren.

Thema's:
Kantoren, Sociaal duurzaam

Het atrium is spectaculair gerenoveerd, met als doel verbinding tussen de verschillende etages en het zo optimaal mogelijk naar binnen halen van daglicht. Een verdiepingshoge boom is geplaatst in het midden van het atrium en floreert goed op het daglicht dat diep het pand doordringt.

Met veel respect voor de vorige architectonische ingrepen is gezocht naar een hedendaags beeld dat past bij de wensen van de opdrachtgever. Het atrium is door zijn hoogte en transparantie een conversation piece geworden voor bezoekers en gebruikers. Door de nieuwe glazen balustrades wordt de interactie tussen de medewerkers op de verschillende verdiepingen vergroot en dragen ze tevens bij aan spontane ontmoetingen.

Gezondheid van de gebruiker staat centraal
Een ontwerp waarbij gezondheid, groen, daglicht optimalisatie en gebruik van natuurlijke materialen en kleuren een hoofdrol spelen. Een geheel nieuw klimaat, een werkend lichtontwerp, een gezond ventilatiesysteem en een akoestisch prettige werkomgeving staan voorop. Daarnaast is de flexibiliteit van de verschillende ruimtes gewaarborgd.
Het kleurgebruik is gesteld op schilderijen van Gerard de Lairesse, waarbij de kleur groen de boventoon voert. Daarnaast sluit de kleur groen ook mooi aan bij de tuin met groene heggen en de bomen aan de Lairessestraat.

Multifunctionele ontmoetingsplek
Op de begane grond bevindt zich een ruim opgezette multifunctionele ontmoetingsplek, waar de dag gestart wordt met koffie aan de bar, die zowel binnen als in de tuin gedronken kan worden. Deze ruimte wordt gebruikt als lunchruimte waar collega’s informeel elkaar kunnen ontmoeten gedurende de dag. Bovendien wordt de ruimte graag gebruikt voor borrels en seminars, in combinatie met het atrium en de tuin.

In het gehele gebouw zijn diverse werkruimtes gecreëerd, open ruimtes voor dialoog en kennisdeling, maar ook gesloten ruimtes voor concentratie, besprekingen, en online rechtspraak.

Gebruik duurzame, circulaire en locale materialen
Voor een aangename akoestiek en een gezond milieu is gebruik gemaakt van akoestische plafonds. De vloeren bestaan uit CO2 neutrale tegels, en de vloerbedekking is van natuurlijke materialen gemaakt en circulair. De meubels zijn lokaal ontworpen en geproduceerd in Nederland. De stoelen zijn voorzien van wollen gerecycled stoffering van Kvadrat, en de kasten en desks bestaan uit circulaire en houten materialen.

Dit alles heeft een toekomstbestendig, gerenoveerde pand opgeleverd, waar het welzijn van de gebruikers voorop staat, en waar kennisdeling en interactie tussen de gebruikers van het gebouw gemaximaliseerd wordt.

Project details

Gegevens

Naam en plaats Vondst, Amsterdam
Adres De Lairessestraat
Bruto vloeroppervlak 900 m2
Programma Interieur renovatie

Ontwerpteam

Opdrachtgever Vondst Advocatenkantoor
Projectleider Paul
Project team Paul en Marina
Fotografie Ewout Huibers
Lichtplan Atelier Lek

Deel deze pagina