Paul de Ruiter

Groenmarkt

Generatiebestendig vertoeven in de stad

Groenmarkt s2
1 Groenmarkt image crop
Groenmarkt 3
2 Groenmarkt image crop
3 Groenmarkt image 1 crop
1 / 5

Op de plek waar ooit de historische groente- en fruitmarkt lag, tussen de Singelgracht en de Marnixstraat, ontwierpen we de Groenmarkt. Een parkachtige woon- en werkomgeving bestaande uit twee vrijstaande gebouwen in het hart van Amsterdam waar stadslandbouw de ruimte krijgt. We wilden niet alleen een energieneutrale omgeving creëren, maar ook het woon- en werkgenot naar een hoger niveau tillen. Het ontwerpresultaat is een klein stadspark tussen het langgerekte gebouwblok aan de Singelgracht aan de kade, en het woonblok aan de Marnixstraat.

Thema's:
Woningbouw
Een diverse samenleving is een gezonde samenleving.

Blijven wonen in de Jordaan

We dachten een ontwerp uit met een grote variatie aan woningen, waar jong en oud naast elkaar kunnen leven. Naast de mogelijkheid om door te groeien in hetzelfde complex, was generatiebestendigheid ons belangrijkste uitgangspunt. Alle woningen zijn gelijkvloers en bereikbaar per lift. Op de begane grond ontwierpen we dertien sociale huurwoningen voor senioren, veilig en geborgen door entrees aan een eigen plein in de overdekte binnentuin. Twee bedrijfsruimtes op de begane grond zorgen voor levendigheid. De drie verdiepingen hierboven met koopappartementen nemen per verdieping toe in omvang. Dit maakt ze geschikt voor jongere stellen, en voor gezinnen.

Twee gezichten voor straat en gracht

Om het huizenblok aan de Marnixstraat te laten passen in het straatbeeld gaven we een hedendaagse interpretatie op de bestaande bouwstijl met het behoud van de bestaande ritmiek en verhoudingen. Ondanks de ligging aan deze drukke straat moest geluidsoverlast voorkomen worden. Met behulp van praktische indeling van de woningen losten we dit op. De slaapkamers plaatsten we aan de koele, rustige schaduwzijde in plaats van aan de straatkant.

Terug naar de Appeltjesmarkt

De moestuinen op het dak en in de afsluitbare binnentuin met appelboomgaard, waar de hele buurt van kan genieten, doen de historische groente- en fruitmarkt herleven in een aangepaste vorm. We ontwierpen ook groene zuidgevels met leifruitbomen op plukhoogte. Het gebouwblok aan de Singelgracht heeft een doorgang onder het blok door. Hier ligt een loper die aan de grachtzijde verandert in een aanlegsteiger. Met een knipoog naar de vroegere insteekhavens werkt de steiger als een verbindend element tussen de blokken aan de Marnixstraat en de Singelgracht.

Project details

Gegevens

Bruto vloeroppervlak 5.654 m² (4.011 m² woningen, 1.288 m² parkeren, 355 m² retail)
Programma Twee woningblokken met commerciële ruimte, een stadspark en ondergrondse parkeergarage
Start ontwerp Januari 2015

Ontwerpteam

Opdrachtgever Gemeente Amsterdam
Project architect Paul de Ruiter
Tenderteam Noud Paes, Jan Lebbink, Martijn van Gameren, Ramona Enache, Nikola Miloradovic

Deel deze pagina