Waldorp Four

Oudste industriegebied van Den Haag transformeert tot dynamisch leefgebied
  • woningbouw
    woningbouw

Het is een wereldwijde trend. De transformatie van een voormalig industrieterrein naar een bruisende, creatieve stadswijk. In Den Haag is nu het industriële gebied Laakhaven aan de beurt. De wijk wordt geüpgrade tot een prettig en dynamisch leefbaar gebied. Zo wordt de oude tippelzone aan de Waldorpstraat getransformeerd tot een veilige stadsboulevard met winkels, restaurants, creatieve ruimtes en vier transparante woontorens: The Waldorp Four. Met circa 800 woningen op een stadsstraat van bijna 300 meter lang geeft de Waldorp Four straks een belangrijke impuls aan het oudste industriegebied van Den Haag. Paul de Ruiter Architects tekende voor het ontwerp van deze beeldbepalende gebouwen.

Waldorp 0

Van studentenwoning tot penthouse

Vanaf september 2018 gaat aan het smalle stuk grond tussen Den Haag Hollands Spoor en Laakhaven-West één van de grootste bouwprojecten(circa 70.000 m2) van Den Haag van start. Hier wordt gebouwd aan vier woontorens die samen The Waldorp Four vormen. Voor dit project ontwierpen we drie strak vormgegeven gebouwen van 77 meter hoog en één woningblok van 44 meter.

De woningen zijn ontwikkeld voor verschillende doelgroepen en lopen uiteen van betaalbare huurwoningen voor studenten en starterswoningen tot exclusieve penthouses met een adembenemend uitzicht over de stad Den Haag.

Het voormalig industriegebied krijgt straks een hele nieuwe invulling en een verleidelijke uitstraling

Aantrekkelijke levendigheid

De vier woontorens van the Waldorp Four zijn gebouwd op een lang gestrekt onderbouw, de plint, die een groot deel van de nieuwe stadsstraat gaat bepalen. Deze onderbouw heeft met volglazen gevels en begroeide houten latten een vriendelijke, duurzame uitstraling.

De drie hoge woontorens bestaan uit 22 woonlagen. Elke woonlaag biedt ruimte aan 8 appartementen van respectievelijk 50m2 tot 70m2. Op de hoogste verdieping van toren 1 en 2 hebben we in plaats van 8 kleinere appartementen, 4 grotere penthouses ontworpen. De lagere, afwijkende woontoren bestaat uit 12 woonlagen en heeft 18 kleine appartementen van 20 tot 50m2 per verdieping. De fietsenstalling en de parkeergarage voor de bewoners zijn verborgen achter de stadswoningen en de 3.000m2 aan commerciële ruimte die het wonen ondersteunen zoals een fietsenmaker, een bakker en diverse restaurants.

Tussen de vier torens hebben we tussenblokken ontworpen van vier verdiepingen met verschillende woon/werkunits. Door het transparante ontwerp en de aan de straat gelegen voordeuren staan deze blokken in directe verbinding met de openbare ruimte. Zo ontstaat een aantrekkelijke levendige wandelboulevard met winkels, restaurantjes, lunchrooms en creatieve ruimtes als ateliers. Door deze bedrijvigheid krijgt dit ingewikkelde kavel, ingeklemd tussen het spoor en een drukke weg, een geheel nieuwe invulling en een verleidelijke uitstraling die past bij Den Haag.

Waldorp Slider 0 0
Waldorp Slider 0 1
Verdiepingshoog glas zorgt voor een adembenemend uitzicht over stad en zee

Aangenaam duurzaam en transparant

Het bouwblok voldoet aan een hoge mate van duurzaamheid. Voor transparantie en optimaal gebruik van natuurlijk daglicht is glas een essentieel onderdeel van ons duurzame ontwerp. Alle woningen zijn dan ook voorzien van verdiepingshoog glas aan de voor- en achterzijden van de torens. Dit geeft de woningen naast optimale lichtinval tevens een aangenaam uitzicht over de zee en de stad. Daarnaast versterkt de transparantie van de torens de levendigheid in de straat.

Om temperatuurschommelingen en eventuele geluidsoverlast te voorkomen voldoet het glas aan de hoogste eisen op het gebied van isolatie. De geluidskwaliteit wordt tevens gewaarborgd door dikke betonnen vloeren en wanden, extra hoogwaardige isolatie op de vloeren en deels af te sluiten loggia die mede als buffer dient voor een extra natuurlijke ventilatie.

De zijkanten van de torens zijn meer gesloten en voorzien van zwarte zonnecellen tussen de aluminium verticale lamellen. Hierdoor ogen de torens slank en vormen ze een krachtig beeld in de stedenbouwkundige context. Aan de spoorzijde liggen door landschapsarchitect ZUS ontworpen collectieve daktuinen die we met klimplanten, struikbegroeiing en spectaculaire hangende bomen oases van groen zijn. Hier kunnen de bewoners ontspannen en elkaar ontmoeten. The ‘Hanging Gardens’ zijn vanwege het innovatieve karakter aangewezen als gemeentelijk pilotproject.

Waldorp 2
De torens van de Waldorp Four voldoen aan de hoogste EPC-norm en zijn volledig gasloos

Om een constante en aangename temperatuur in de woningen te waarborgen, hebben we de woningen voorzien van een CERA ventilatiesysteem. Dit systeem zorgt ervoor dat vers gekoelde of verwarmde lucht via een individuele ventilatie control box in de woning wordt verspreid. Dit systeem wordt gecombineerd met een speciaal ontwikkelde centrale warmte terug win-unit op het dak. De centralisatie van de WTW-unit zorgt voor 50% minder energiegebruik ten opzichte van een conventioneel, individueel WTW systeem. Daarnaast zijn de zijgevels van de torens en alle daken voorzien van zonnecellen. Al deze maatregelen zorgen ervoor dat de torens aan de hoogste EPC-norm voldoen en volledig gasloos zijn.

Het vele groen in de tuinen, de gevels en het mossedum op de daken zorgen niet alleen voor een aangenaam buitenleven voor de bewoners maar dragen ook bij aan een goede diversiteit aan insecten en vogels in deze stadswijk.

De torens hebben als voornaamste functie een woonbestemming, maar door een geraffineerde constructie van de draagconstructie is het complex uiterst flexibel zodat het samenvoegen van meerdere appartementen tot één groot appartement of kantoor in de toekomst mogelijk is.

Project details

Gegevens

Ontwerpteam